Április 8-ra írta ki a következő országgyűlési választást Áder János köztársasági elnök. A pártok március 6-ig állíthatnak országos listát, de még sok a nyitott kérdés. – írja a nepszava.hu

1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé. Az azóta eltelt időszakban fiataljaink újabb és újabb nemzedékei váltak értékes és nélkülözhetetlen részévé politikai nemzetünknek. – idézi Áder Jánost a 24.hu

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, azaz február 17-én indul, ez azt jelenti, hogy az erre felhasználható és elszámolható forrásokat ebben az időszakban lehet elkölteni. – számol be a hírportál.

Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a köztársasági elnök most már szinte hagyományosan a lehető legkorábbi időpontra tűzte ki a voksolást, ez pedig azoknak a pártoknak kedvez, amelyek már felkészültek mind szervezetileg, mind programjukban.

Azok viszont, akik még nem állnak készen – itt az ellenzéki pártokra kell gondolni –, azoknak pedig majdhogynem teljesen mindegy, mikor vannak a választások – vélte. – olvasható a hirado.hu oldalán

Az index.hu összeszedte a legfontosabb dátumokat:

  • Február 9.: A magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosult ettől kezdve kapják kézhez a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést.
  • Február 17.: Indul a hivatalos kampány (a választást megelőző 50. napon) – az erre felhasználható és elszámolható forrásokat ebben az időszakban lehet elkölteni.
  • Március 5.: Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, a jelöltek március 5-ig gyűjthetik az ajánlásokat az ajánlóíveken.
  • Március 6.: Az országos listákat eddig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.
  • Március 24.: A nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok eddig kell felvetetniük magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).
  • Március 31.: A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél eddig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe.
  • Április 6: Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, eddig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre.
  • Április 7.: A külhoni választópolgárok számár a levélszavazás vége, a szavazatnak eddig meg kell érkeznie.
  • Április 8.: Várhatóan a választás éjszakáján már előzetes eredményt közöl majd az NVI, de a választás jogi eredményét csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 14-én, a választás országos eredményét pedig április 27-én.
  • Május 8.: Az új Országgyűlésnek legkésőbb eddig kell megalakulnia.