Kijött az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) 2017-es jelentése, amit a napi.hu szemlézett. Eszerint Magyarország a sereghajtók közé tartozik, a 35 ország között alig akad nálunk hátrébb sorolt egészségügyi rendszer, miközben a vizsgált szempontok alapján szlovákok, a szlovének és a csehek meglehetősen felzárkóztak. Legelöl amúgy Hollandia, Svájc és Dánia áll. – írja a 444.hu

Magyarország az idei rangsorban a lengyelekkel holtversenyben a 29-30. helyen végzett. A lehetséges 1000-ből 584 pontot értünk el, ami 9 ponttal több a tavalyinál. Igaz, ez a helyezésünkön érdemben nem változtatott: tavaly tisztán a 30. helyen végeztünk, most mögénk került Litvánia (620 pontról esett vissza a mutatójuk 574-re), viszont felzárkózott mellénk Lengyelország a tavalyi 564 pontról nálunk nagyobbat javítva. Az EHCI értékelése szerint az elmúlt években sem Magyar-, sem Lengyelország sem teljesített jól, annak ellenére, hogy az egészségügyi oktatás széleskörű és jó színvonalú, a közegészségügy finanszírozása pedig hosszú múltra visszatekintő, szolidaritási alapokon működik. – olvasható a hírrel kapcsolatban megjelent index-es cikkben.

A holland egészségügyet érintő döntésekbe szokatlanul magas szinten vonják be az egészségügyi szakértőket és a betegszervezeteket, míg a finanszírozókat, politikusokat és a bürokratákat minden más országnál jobban távolt tartják az operatív döntésektől. – olvasható a napi.hu cikkében. Lehet, hogy ez a kulcs?