Ha az ENSZ migrációs csomagjának első tervezetében nem lesz elmozdulás pozitív irányba, azaz Magyarország álláspontja felé, elindítják Magyarország kilépési folyamatát a tárgyalássorozatból, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján, ahol az is elhangzott, hogy akormány szisztematikusan számolja fel a menekülteknek segítő civil szervezetek lehetőségeit. – indítja január 31-i cikkét a 444.hu, majd a kormany.hu-n lévő beszámolóra hivatkozik:

A kormany.hura felkerült beszámoló szerint Szijjártó azt mondta, utasítást kapott a kormánytól, hogy február 5-én, amikor megjelenik a csomag első tervezete, vizsgálja meg azt, és ha az olyan migrációpárti lesz, mint az alapjául szolgáló deklaráció és ENSZ-főtitkári nyilatkozat, indítsa el az ország kilépését a tárgyalásokból.

Abban az esetben, ha az ENSZ globális migrációs paktumának február 5-én megjelenő első tervezetében nem lesz elmozdulás pozitív irányba magyar szempontból, akkor Magyarország megindíthatja a kilépést az ENSZ menekültügyi egyezményéből – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján a híradó.hu beszámolója szerint. – írja a lokál.

Az ATV kérdésére válaszolva a külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy az ENSZ-főtitkár migrációval kapcsolatos koncepciója kísértetiesen hasonlít a Soros György által publikált “tervre”. – olvasható az atv.hu oldalán.

A történtekről a 24.hu is hírt adott: Hosszas migrációellenes pampogással kezdődött Szijjártó Péter külügyminiszter és Kovács Zoltánkormányszóvivő sajtótájékoztatója, majd meglepő fordulatot vett a Hvg.hu szerint. Arról beszélt Szijjártó, hogy az ENSZ főtitkárának nyilatkozata és a New York-i Deklaráció a migrációról ellentétes Magyarország érdekeivel és álláspontjával.