Ezzel a címmel jelent meg a hvg.hu-n január 31-én az a cikk, amiben Vekerdy szerint A következő 60 évben kritikus gondolkodásra és kreativitásra van szüksége a munkavállalókra. A magyar iskola ezeket gyűlöli és irtja. A zsúfolt tananyag értelmetlen, ha le is nyomják a gyerekek torkán, azt gyorsan elfelejtik.

„Ennyi tananyagot a gyerekekbe nyomni dilettantizmus és embertelenség – ez a jóakaratú megközelítés. Rosszakaratú megközelítés szerint ugyanennek a célja: ne érj rá semmire, ne tudj gondolkozni, légy rabszolga” – mondta Vekerdy Tamás az ATV, Egyenes Beszéd című műsorában a múlt heti diáktüntetésre reagálva. A pszichológus leszögezte, pontosan tudjuk, hogy a sok információt a gyerekek garantáltan elfelejtik. A kevesebb, de orientált tudás megmarad, a nagy tömegű, rendezetlen tananyag viszont felejtésre ítélt. – írja a portál.

“Az, hogy ennyi óra van, az jóakarattal szóva dilettantizmus és embertelenség. A rosszakaratú megközelítés, hogy ne érj rá semmire, ne tudj gondolkodni, légy rabszolga, szokd meg korán. Ilyen mennyiségű tananyagot a felejtésnek tanulunk. A kevés, jól rendezett információ orientál és maradandó, a rendezetlen, nagy mennyiségű tananyag dezorientál és felejtésre ítélt” – mondta Vekerdy Tamás pszichológus az ATV-nek. – írja az eduline.hu