Egy sugárterápiás berendezés átadóján jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztere, hogy több milliárd forintos fejlesztési támogatásban részesül az Országos Onkológiai Intézet.

A hét elején publikált Európai Egészségügyi Fogyasztói Index alapján a hazai ellátás az egyik legrosszabbnak tekinthető Európában. A számos egészségügyet érintő rossz hír miatt Balog Zoltán bejelentette: tízmilliárdos fejlesztések valósulnak meg az onkológiai intézetben. – olvasható a napi.hu-n megjelent cikkben.

Az 1,7 milliárd forintból beszerzett sugárterápiás eszköz átadóján Balogh Zoltán kijelentette, hogy az elkövetkezendő években 10,3 milliárdos támogatás jut majd az Országos Onkológiai Intézet fejlesztésére. A miniszter elmondása szerint olyan fejlesztések várhatóak, amelyek jelentősen csökkentik a betegek várakozási idejét. Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy napjainkban az egészségügy számára a rák jelenti a legnagyobb kihívást, véleménye alapján pedig „nem jók” a számok, hiszen emlőszűrésen a potenciális érintettek 40-50, a méhnyak szűrésen 30 százaléka vesz részt. A kormány ezeket a mutatókat 70 százalékig akarja emelni. – írja az index.hu, ami hivatkozik az MTI-re.

A korábbi évek kormányzati intézkedéseivel kapcsolatban Balog Zoltán kiemelte: bevezetésre került a HPV vírus elleni ingyenes oltás, továbbá daganat gyanúja esetén a közfinanszírozott ellátásban a képalkotó vizsgálatokat 14 napon belül kell elvégezni. A méhnyakrák-szűrés szervezésébe bevonták a védőnőket, valamint 15 innovatív gyógyszer került fel a támogatási listára. A miniszter emlékeztetett, hogy az Egészséges Budapest program tíz éves futamideje alatt a kormányzat 700 milliárd forintot tervez fejlesztésekre – egészítette ki a hírt a vg.hu

MTI Fotó: Emmi / Bartos Gyula