Az amerikai cégek árfolyamát összegző Dow Jones pár óra leforgása alatt hétfő estére annyit zuhant, mint amennyit egész januárban emelkedett.

A Dow Jones hétfő estére 4,6 százalékos zuhanást produkált, amire 2011 augusztusa óta még nem volt példa. A 30 vezető iparvállalat részvényárfolyamaiból képzett index 24 345,75 ponton zárt, ami a tíz nappal ezelőtti csúcshoz képest már nyolc és fél százalékkal alacsonyabban van. A New York-i index, az S&P mutatója 4,1 százalékkal gyengült, a kereskedést így 26 489,6 ponton fejezte be, a technológiai részvények mutatója pedig 3,87 százalékos gyengüléssel 6967,53 ponttal zárult. A Dow Jones január 26.-án érte el a történelmi, 26 616 pontos csúcsot, az árfolyamok gyengülése pedig a FED inflációs várakozásainak közlése után kezdődött, ami hétfő estére ment át zuhanásba. Az elemzők szerint az amerikai tőzsdék gyengülésének nincs fundamentális oka, csupán a befektetők hangulata változott. – olvasható a 444.hu-n megjelent cikkben.

A piaci hangulatot több tényező is rontotta, amiben közrejátszik a Wells Fargo-nak, valamint az olajárnak az esése, a befektetők pedig egyre jobban tartanak a kamatok emelkedésétől. Ezek mellett valamiféle korrekció várható, hiszen 2009 óta tart a felívelés, a Dow Jones például a tavalyi évben hetvenszer döntötte meg korábbi rekordját, valamint a Nasdaq is csúcsokat döntött. Többen is azt jósolták, hogy a töretlen emelkedésnek hamarosan vége szakadhat. Jim Rogers befektető azt nyilatkozta, hogy véleménye alapján sok részvény árfolyamát már hatalmas lufira fújta a piaci optimizmus, ami ki fog durranni, az összeomlás pedig nagyobb lehet a 2007-esnél is. – írja az index.hu

Az indexek jelentős gyengülése az év eleje óta felhalmozott árfolyamnyereség korrekciójának tulajdonítható, amihez a kötvényhozamok múlt heti emelkedése adta meg a kezdőlöketet. – olvasható a hvg.hu-n.

AFP PHOTO / Bryan R. Smith